Skip to main content

Χαρτογραφήσεις

Η διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας στο Στρασβούργο και το Ηνωμένο Βασίλειο

23 Ιουνίου 2023 /14:00 - 15:00

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί μέσω Zoom στον σύνδεσμο
https://sh-se.zoom.us/j/2498175604.

«Η διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας στο Στρασβούργο»

Μαρία Ζέρβα, Πανεπιστήμιο Στρασβούργου

Σε αυτήν την ανακοίνωση θα παρουσιαστούν οι εστίες εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας στο Στρασβούργο και θα επικεντρωθούμε στο Τμήμα νεοελληνικών σπουδών του Πανεπιστημίου της πόλης.

Τα ελληνικά διδάσκονται:

α) στο πανεπιστήμιο, σε ένα από τα πλέον λιγοστά τμήματα νεοελληνικών σπουδών της Ευρώπης όπου υπάρχει πλήρης κύκλος σπουδών, από το πτυχίο επιπέδου bachelor έως το μεταπτυχιακό και το διδακτορικό,

β) στο «ελληνικό σχολείο», το ΤΕΓ που λειτουργεί εδώ και μερικές δεκαετίες και απασχολεί πλέον δύο διδάσκοντες που αποστέλλονται από την Ελλάδα και

γ) στο «Λαϊκό πανεπιστήμιο» (Université populaire) με μαθήματα ελληνικής ως ξένης γλώσσας που απευθύνονται σε μη ελληνόγλωσσο κοινό.

Τέλος υπάρχει μια αχαρτογράφητη, αφανής αγορά ιδιαίτερων μαθημάτων τόσο για την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας ως ξένης όσο και για την υποστήριξη της ελληνομάθειας μαθητών ελληνικής καταγωγής.

Θα αναφερθούμε στο ευρύτερο πλαίσιο στο οποίο δραστηριοποιούνται αυτές οι εστίες καθώς και στα ιστορικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά της ελληνικής διασποράς, με την οποία οι αλληλεπιδράσεις δεν είναι δεδομένες για όλους τους φορείς.


«Ελληνόγλωσση εκπαίδευση στο Ηνωμένο Βασίλειο»

Πέτρος Καρατσαρέας, Πανεπιστήμιο Westminster

Μέσα από την παρούσα ανακοίνωση επιχειρώ μια σύντομη επισκόπηση των βασικών τύπων ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης που προσφέρονται στο Ηνωμένο Βασίλειο:

(α) τα Ελληνικά Παροικιακά Σχολεία·

(β) τα Δημόσια Ελληνικά Σχολεία (τα λεγόμενα ‘αμιγή’)· και

(γ) την Ελληνορθόδοξη Δημοτική Ακαδημία «Άγιος Κυπριανός».

Η ανακοίνωση δίνει έμφαση στα Ελληνικά Παροικιακά Σχολεία ως τον θεσμό που όχι μόνο έχει την μακροβιότερη ιστορία αλλά παρέχει και ελληνόγλωσση εκπαίδευση στο μεγαλύτερο αριθμό μαθητων/ριών (5.714 εγγεγραμμένοι/ες το σχολικό έτος 2022/2023).

Οι τρεις τύποι ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης περιγράφονται σε σχέση με την ελληνόφωνη μετανάστευση στο Ηνωμένο Βασίλειο με κύρια χώρα προέλευσης την Κύπρο αλλά και σε σχέση με την πολυγλωσσία που χαρακτηρίζει τον πληθυσμό των μεγάλων αστικών κέντρων όπως το Λονδίνο. Αναφέρονται επίσης παράγοντες που μεταβάλλουν το διασπορικό τοπίο της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης όπως η λεγόμενη ‘νέα’ μετανάστευση από την Ελλάδα από το 2010 και μετά.